Topinambur: proprietati, beneficii, utilizari,calorii, rețete

Mulți oameni trec pe lângă tuberculii inestetici de topinambur din magazine, fără să știe de proprietățile sale vindecătoare incredibile. Unii grădinari amatori nu acordă, de asemenea, atenție minunatei plante, luându-l pentru o buruiană sau flori. De fapt, tuberculii acestei legume sunt o comoară de vitamine și tot felul de substanțe utile.

Topinamburul este adesea numit rădăcină de soare, floarea-soarelui sălbatic (din cauza asemănării îndepărtate) și pară de pământ. Ultimul nume a apărut datorită tuberculilor plantei, care au o formă complexă și variată. Unele dintre ele seamănă cu o pară.

Există deja aproximativ 300 de specii ale acestor tuberculi gustoși și suculenți. Perele de pământ pot fi murate, fierte, coapte sau consumate crude, de exemplu în salate. Aroma tuberculilor proaspeți este asemănătoare cu cea a verzei.

Compoziție valoroasă

În rădăcina de soare se găsesc următorii constituenți:

  • minerale, cum ar fi: fier, magneziu, potasiu, zinc, siliciu;
  • vitamine: tiamină, caroten, acid ascorbic;
  • proteine, pectină, fructoză, acizi organici.

Conținutul cantitativ de zahăr al tuberculilor variază în funcție de data recoltării, iar în timp, substanțele nutritive sunt drenate din tulpină și frunze.

Conținut caloric la 100 g – aproximativ 65 Kcal.

Beneficiile produsului

În acest scop se folosesc tuberculii de floarea-soarelui sălbatic:

  • eliminarea toxinelor și a substanțelor toxice din organism;
  • prevenirea constipației;
  • îmbunătățirea stării articulațiilor, a ficatului și a tractului digestiv;
  • eliminarea excesului de greutate, deoarece îmbunătățește considerabil metabolismul;
  • scăparea de pierderea de energie, deoarece energizează organismul;
  • proceduri cosmetice, deoarece au un efect favorabil asupra stării părului, a pielii și a unghiilor.

În plus, leguma promovează absorbția seleniului, care intră în organism odată cu alimentele. Seleniul este un aliat important în susținerea sănătății ochilor, în prevenirea astmului bronșic și în stimularea imunității.

Tuberculii conțin inulină, o substanță care, la fel ca insulina, ajută organismul să digere zahărul. Din acest motiv, această legumă este recomandată diabeticilor și celor cu risc de boală – cei supraponderali sau ereditari.

Rădăcina de legume este utilă pentru tahicardie și hipertensiune, deoarece reduce colesterolul. Împiedică formarea cheagurilor de sânge, deoarece are proprietăți de subțiere a sângelui.

Rețete cu topinambur

Cu aroma sa proaspătă și dulce, rădăcina de soare ar fi un ingredient excelent pentru salate ușoare, decocții și chiar delicatese.

Rețeta № 1

Radeți topinamburul, morcovii și ridichea. Adăugați sare, ierburi aromatice și ulei de măsline. Veți obține o salată rapidă și sănătoasă de legume proaspete.

Rețeta № 2

Se combină rădăcina de soare rasă cu mărul tăiat, varza sărată, ceapa verde și mărarul. Se amestecă ingredientele și se stropesc cu ulei de măsline.

Rețeta № 3

Decoctul de tuberculi de topinambur este folosit pentru a curăța în siguranță organismul de toxine. Este suficient să zdrobiți tuberculul plantei, turnați 2 linguri, 500 ml de apă clocotită, lasati sa se infuzeze aproximativ 5 ore, apoi luați după mese 150 ml. Norma zilnică – nu mai mult de 1 litru de materii prime.

Rețeta № 4

Pentru a pregăti o garnitură delicioasă, veți avea nevoie de 500 g de topinambur, 100 g de cascaval, smântână și un buchet de pătrunjel. Apoi, tuberculul fiert se taie în felii, se pune într-o cratiță, se presară cu cascaval mărunțit, ierburi și apoi se toarnă smântână. Trimiteți preparatul la cuptor, gătiți timp de aproximativ 20 de minute la o temperatură de 180 de grade. Serviți dupa ce se raceste.

Rețeta № 5

Tuberculii de Topinambour pot fi folosiți pentru a face un deliciu gustos. Pentru a face acest lucru, tăiați în felii subțiri un tubercul, prăjiți-l la foc mic până când este gata, apoi turnați peste deliciu un amestec de ou, maioneză de casă și cascaval ras. Coaceți sub un capac închis pentru încă 10-15 minute. La servire, presărați din belșug cu ierburi proaspete.

Atenție: Topinamburul se potriveste bine cu multe legume, precum și cu ouă, cascaval, ciuperci, carne. Puteți fantezia și experimenta la nesfârșit.

Impartasiti cu prietenii
Nota
eGustos.Net
Lasă un răspuns

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:
Făcând clic pe butonul „Trimiteți un comentariu”, sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și accept politica de confidențialitate a>.